KBK 5.7.2011

Dokumentácia

Hral som s Alicou a skončili sme na výbornom druhom mieste, napriek tomu, keď sme jednotlivé rozdania po turnaji rozoberali pri pive, tak sme museli konštatovať, že sme tento turnaj v konečnom dôsledku mohli aj vyhrať. Dokonca som si Alicu doberal, že porušila každú jednu z bridžových zásad, ktoré som kedysi dávno zverejnil. Alica protestovala, že preháňam a pri zbežnom prebehnutí týchto zásad, naozaj porušila snáď len štvrtinu z nich a prirodzene, že niektoré som porušil aj ja. Zároveň som doplnil ďalšiu zásadu, ktorá tam mala aj predtým byť o všímaní si mariek partnera.

Pristavím sa len pri novo doplnenej zásade:

Všímaj si marky partnera

V rozdaní 18 síce máme top, ale po Alicinom štarte 9 trefovou, sa Alica sústredila na to, že partner licitoval nejakú hlúposť, keďže na stole sa objavili AQ trefové a pritom partner cestou licitoval 2 trefy, po otvorení západu 1 káro. Preto si vôbec nevšimla, že keď hlavný hráč zahral eso trefové, tak partner pridal 10 trefovú. Keďže hneď v nasledujúcom zdvihu hlavný hráč zahral kráľa srdcového, zahodil J tref a ona zdvihla na eso, tak to priam kričalo, že má pokračovať pikom. Pokračovala trefom, našťastie na srdcia hlavný hráč nič nestihol zahodiť a tak či tak, musel spadnúť 3x. V tomto prípade to zároveň súvisí so zásadou, dôveruj partnerovi, ak partner zasiahol s deravou farbou, tak síce mohol blufovať, ale pravdepodobne musí predsa len nejaké body mať, takže aj bez tohoto výrazného markovania je jediné logické pokračovanie pik.

 


Aby som len nekritizoval partnerku (nakoniec určite hrala a licitovala dobre, inak nebudeme druhí), musím spomenúť aj svoju neštandardnú licitáciu.

V rozdaní 21 som miesto štandardného systémového otvorenia 1 káro, otvoril 3 kára, keď moja partnerka povedala 3 piky, zrazu som si svoje tri body v pikovom kráľovi započítal a keď už som sa rozhodol skákať, mal som skočiť na 5 kár, ja som však skočil až na šesť, ktoré som mal spadnúť iba raz, pre istotu som ich padol až 2x. Na druhej strane, napriek 6 listu pikovému, asi juh mal tri kára s 12 FB odpasovať a mali by sme delený top. Ak by som skočil na 5 kár, tak tie by som asi splnil, keďže by som sa nepokúšal o nadzdvih a bol by to čistý top.

 

blog comments powered by Disqus