KBK 3.5.2011

1. Lohay-Klimčík 2. Belyus-Gabrik 3. Števák-Ploščica, 13 párov

Dokumentácia

Hral som s Tiborom Vargom, keď sme hrali minule, tak sme hrali SAYC a mali sme mnoho nedorozumení, tak sme sa tentokrát rozhodli pre Poľský tref, ale bolo to jak z dažďa pod odkvap. Nakoniec síce máme až 55,42% a 4. miesto, ale ak by nedochádzalo k fatálnym omylom, tak by sme tento turnaj asi vyhrali. Že sme to naozaj hrali ako na húsenkovej dráhe svedčí to, že máme 3 čisté topy a jeden delený, osem 70-80% výsledkov a popri tom 4 čisté a 1 delenú nulu.

Jeden príklad za všetky: Rozdanie 26

S 1 tref - N 1 káro - S 2BT - N 3 trefy - S 3 srdcia - N 3BT - S 4 piky - N - 4BT - S 5 trefov - N Pas

1 tref mal byť alertovaný, ale nebol, 1 káro alertované 0-6 bodov alebo 7-10 FB na lacných farbách, 2BT - 21-22 bodov. Po skoku na 2BT by sa malo licitovať rovnako, ako keď sa v systéme SAYC otvorí 2BT, hlášku 3 trefy som alertoval a vysvetlil ako Stayman, keď partner po troch srdciach opravil na 3BT, tak keďže 3 trefy sú Stayman, ak partner nemá srdcia, musí mať piky, preto som licitoval 4 piky, po mojej hláške 4 piky sa partner začal ošívať a už všetkým pri stolíku bolo jasné, že 3 trefy asi nebol Stayman. Upozornil som ho (v podstate ako rozhodca), že pokiaľ 3 trefy nebol Stayman, moje vysvetlenie hlášky 3 trefy je preň neoprávnená informácia a nesmie ju využiť. Keď povedal 4BT, tak som síce z jeho nonverbálnej komunikácie pochopil, že 4BT nie je Blackwood, ale bral som to ako neoprávnenú informáciu a z povinnosti som na 4BT odpovedal, že mám 3 esá. Záväzok som dvakrát spadol a bola z toho čistá nula. Inak aj bez nonverbálnych signálov by som asi prišiel nato, že 4BT nemôžu byť Blackwood, pretože partner má 4-6 bodov, hoci by teoreticky mohol mať aj 10 bodov a dlhé trefy, ale NI tu jednoznačne bola. Inak 4BT by som podľa minimaxu mal raz spadnúť a bola by to taká istá nula.

V rozdaní 25 síce máme Top, ale tiež po nie dobrej licitácii. Po dvoch pasoch otváram na juhu so 17 bodmi 1BT, W a N Pas, E váha a dáva 2 piky, ja Pas, W Pas a zrazu môj partner 2BT, E Pas, ja 3BT.

Dva BT som vyhodnotil ako zádrž v pikách a 7 FB, keďže aj ja som mal zádrž v pikách a 5 listé trefy, dorazil som do 3BT. Ako vidno partner mal iba 6 bodov a zádrž v pikách nemal, keďže obrana spravila hneď na začiatku chybu, E po pikovom štarte stiahol dve vysoké piky, miesto toho aby raz prepustil, záväzok som splnil. Inak minimax hovorí, že 3BT sú tam furt, ale pri stolíku by som po prepustení piky správnu líniu zohrávky asi netrafil. Tak ako išla obrana som dokonca mohol urobiť aj nadzdvih, ale riskoval by som, že spadnem, ak by bol srdce kráľ na východe. Všimnite si využitie 7 a 8 trefovej ako dvoch vstupov na stôl a vzdanie sa zdvihu na trefovú 10, keďže na J a 10 srdcové sa spravia 2 zdvihy.

Všimnite si list východu, má síce len 11FB, ale ja osobne by som s týmto listom otvoril.

blog comments powered by Disqus