KBK 22.3.2011

A skupina: 1. Munka-Hencz 2. Ploščica-Števák 3. Šikra-Šikra, 8 párov
B skupina: 1. Boros-Vodička 2. Vagač-Teššerová 3. Belčák-M. Pankovič, 6 párov

 

A skupinaB skupinaRozdania

 

 

V B skupine sa hralo 25 rozdaní, použil som na ňu škálu pre 24 rozdaní.

Tento večer sa hralo v A skupine veľmi nevyrovnane, páry na posledných dvoch miestach mali -50 a -73 XImpov, aj vďaka tomu sú páry na 1. až 5. mieste v pluse.

Keďže v B skupine bolo menej stolov ako v A skupine, MB v A skupine boli pridelené s koeficientom 1.1 a nie 1.2. Je to tak preto, aby celkový počet pridelených MB bol približne rovnaký, ak keby sa hral klasický turnaj.

Výnos z nesprávnej strany

Keď hrali Janka a Danko proti Marike s Olinkou, Janka vyštartovala z nesprávnej strany, tak ma k tomu privolali.

Tak som hlavného hráča poučil, že si môže vybrať bez porady s partnerom z nasledujúcich možností:

 

  • výnos prijať a pritom zostať hlavným hráčom, v takom prípade sa vyloží stôl ako inokedy
  • výnos prijať a vyložiť svoje karty na stôl
  • výnos neprijať a druhému obrancovi zakázať výnos do tejto farby
  • výnos neprijať a druhému obrancoiv prikázať výnos do tejto farby

 

Aby sa predišlo štartom z nesprávnej strany, vynáša sa karta štartu lícom nadol. Je ešte jeden dôvod, prečo sa takto vynáša a to, že partner sa po položení vašej karty lícom nadol môže ešte spýtať na význam jednotlivých hlášok.

Licitovanie záväzku s komentárom "Veď sme aj tak poslední, tak o nič nejde"

V predposlednom rozdaní turnaja, súperi, ktorí boli na poslednom mieste vylicitovali 3BT, pričom východ povedal vyššie uvedený komentár. Pravidlá podobný prístup k hre vyslovene zakazujú, hlavne v cross impovom turnaji extrémny výsledok deformuje pole.

Hodenie kariet o stôl a neodohranie rozdania, po odpasovaní forsujúcej hlášky

Ten istý pár v poslednom rozdaní licitoval takto: W 2 srdcia - N Pas - E 2 piky - S Pas - W Pas.

Na to hlavný hráč hodil svoje karty na stôl, 2 piky boli otázkou na singel. Keďže sa rozdanie nedohralo, pridelil som výsledok podľa minimaxu, ten bol napodiv iba s jedným pádom, hoci EW má na linke iba 4 tromfy. V podstate ani neviem, ako som mal v tomto prípade postupovať. Podľa pravidla 74C8 hlavný hráč sa dopustil priestupku korektného správania a mal som ich páru za to okrem upravenia výsledku prideliť aj pokutu. Keďže sa vzdal všetkých zdvihov, tak by upravený výsledok mohol byť aj bez ôsmich, podľa pravidla 71.1 Ak sa hráč vzdá zdvihu, ktorý by jeho strana nemohla stratiť žiadnym normálnym spôsobom zohrávky zostávajúcich kariet. Vzdanie sa zdvihov je zrušené. V tomto rozdaní pri normálnom spôsobe zohrávky linka EW musí získať 7 zdvihov, takže samotný výsledok je v poriadku.

Vzdanie sa zdvihov ešte raz

Hráči ma privolali k nasledujúcej koncovke, hlavný hráč mal na ruke už iba vysoké tromfy a 8 károvú. Hlavný hráč ukázal karty a vyhlásil, že jeden zdvih ešte odovzdá a ostatné sú jeho. Tichý hráč ho upozornil, že 8 kárová je vysoká a tak si nárokovali aj tento vzdaný zdvih. Keďže nato, že 8 kárová je vysoká upozornil tichý hráč, rozhodol som, že výsledok je taký, ako si pôvodne nárokoval hlavný hráč. V čase, keď som o tom rozhodoval som bol tiež hlavným hráčom a rozhodol som bez nahliadnutia do pravidiel. Podľa vyššie spomenutého pravidla 71.1 som však rozhodol zle a nárok na ten nadzdvih som im mal priznať.

Keď k vám príde rozhodca a nepríde aj s pravidlami v ruke a zdá sa vám, že pravidla hovoria niečo iné než hovorí on, môžete ho požiadať, aby vám citoval pravidlá.

 

blog comments powered by Disqus