Karpatský pohár 2011

Páry: 1. Izabella Klar - Boguslav Kruczek 2. Jacek Stasica - Włodzimierz Wala 3. Darius Kulpinski - Grzegorz Rewer (všetci Poľsko), 36 párov
Družstvá: 1. Laurus 2. Zemplín 3. Uzhgorod, 15 družstiev

Páry: Poradie,  Rozdania 1-3 kolo4 kolo

Družstvá: Dokumentácia

Fotografie: Alica ŠimonováAlojz ZlackýNa stránke Michalovského klubu

 

 

10. ročníka Karpatského pohára sa zúčasnili rekordné počty účastníkov. V družstevnom turnaji štartovalo 15 družstiev, v párovom 36 párov.

Družstvá

Družstevný turnaj sa hral švajčiarskym systémom 8 kôl po 6 rozdaní, pričom prvých 6 kôl sa nemohli opakovať súperi a posledné dve kolá sa hrali podľa aktuálneho poradia: 1-2, 3-4, ...

Laurus sa v druhom kole ujal vedenia v turnaji, pričom mal drtivý náskok a zdalo sa, že už ho nik nemôže ohroziť. Prvú prehru utrpeli s Cassoviou v piatom kole, v šiestom kole remizovali a posledné dva zápasy prehrali s Uzhgorodom, napriek tomu si náskok pred Uzhgorodom udržali. Takmer sa však naplnilo porekadlo "Kde sa dvaja bijú, tretí víťazí" a takmer ich predbehlo družstvo Zemplín, ktoré v poslednom kole svoj zápas vysoko vyhralo a v súčte VP sa dotiahlo na Laurus a predbehlo Uzhgorod. O konečnom poradí tak rozhodovali švajčiarske body, ktoré zohľadňujú kvalitu súperov a v tomto Laurus jednoznačne dominoval, keďže celý čas hral na prvom stole.

V družstevnom turnaji som bol hrajúcim rozhodcom, napriek tomu mal turnaj hladký a plynulý priebeh, takmer vôbec som nemusel zasahovať, akurát som musel zasiahnuť v incidente Kálmana s Poliakmi, keď použil svoje typické zlozvyky a hlavne Poľka bola z jeho správania sa pri stolíku úplne konsternovaná. Najprv sa pozastavoval nad tým, že súperi nepoznajú Precision namiesto toho aby vysvetlil hlášku partnera, potom ako hlavný hráč predčasne zbalil karty a vzpriečal sa, keď ich súperi chceli vidieť, niekoľkokrát v zápase zamenil zahratú kartu... Mal jediné šťastie, že naň vlastne ani neprivolali rozhodcu, prišiel som sám, keďže boli hluční a poľský pár si napriek všetkému nenárokoval odškodnenie, tak som Kálmana iba napomenul.

Pôvodne sme v turnaji družstiev chceli použiť bridžmejty, keďže sme však mali iba 10 bridžmejtov a potrebovali by sme 14, v súťaži družstiev bolo jednoduchšie odovzdávať zápisové lístky a nahadzovať výsledky do skórovacieho programu ručne.

Súťaž družstiev bola vzácne vyrovnaná, medzi prvým až 7. miestom je rozdiel iba 7 VP a vlastne všetky z nich mali šancu na medailové umiestnenie. Mne osobne sa zdá, že nasadzovanie bez opakovania súperov, okrem posledných dvoch kôl je zo športového hľadiska korektnejšie, než možnosť ich opakovania v každom druhom kole. Diskutabilná je ochrana družstev na prvých troch stoloch, ako býva na našich turnajoch zvykom, na tomto turnaji sme ju nepoužili. Tá ochrana má svoju logiku, bez ochrany sa ľahko môže stať, že kým na prvom stole hrajú najsilnejší a výsledok bude okolo priemeru, niekto ich preskočí hrajúc proti relatívne slabším súperom, na druhej strane sú to VP nevybojované priamo pri stolíku. Mohlo by sa to poprípade riešiť aj tak, že posledné dve kolá by hrali prví štyria KO systémom na vyšší počet rozdaní a ostatní by naďalej hrali švajčiar, potom by však aj víťaz B finále mal dostať nejakú cenu.

Potešujúci je výsledok družstva juniorov Adicks, ktoré skončilo na peknom 9. mieste, z ôsmich zápasov 4 vyhrali a vlastne "vyhrali" aj piaty proti Bye. Okrem tohto štvorčlenného družstva v oboch súťažiach štartovali ďalší dvaja juniori - Martin Vodička a Michal Šikra.

Na prvých piatich miestach boli štyri slovenské družstvá, iba na tretie sa vklinil Užhorod.

Páry

Párový turnaj sme sa s organizátormi rozhodli organizovať na naše pomery netradičným spôsobom - formou minisekcií. Napriek tomu, že som sa na to dôkladne pripravil, zaskočilo ma niekoľko vecí, ktoré skomplikovali hladký priebeh turnaja:

  • V prvom rade sme mali od poľských priateľov prisľúbené zapožičanie bridžmejtov, nakoniec ich však nedoniesli, pretože v sobotu hrali ligu a v nedeľu nejaký turnaj a potrebovali ich tam. Takto z 18 stolov boli bridžmejty iba na 10.
  • Na samom začiatku nastalo polhodinové meškanie, pretože Daňo Vagač cestou z Košíc do Michaloviec zablúdil :) a polhodiny meškal, keďže viezol ešte ďalších štyroch hráčov, boli to až tri chýbajúce páry na začiatku turnaja a tak sme bez nich nemohli začať. Pôvodne som však o ich meškaní nevedel a keď mi organizátori oznámili, že prezentácia je uzatvorená, inicializoval som turnaj na 33 párov a keď som tento počet dodatočne zmenil, program zanovito vo výsledkovej listine uvádzal iba 34 párov a posledné dva prihlásené opozdené páry nie.
  • V sekciách A a B bol pohyb párov a boardov jednoduchý - klasický Mitchell. V C skupine boli tieto pohyby zdanlivo komplikované a hoci na stoloch boli stolové lístky a páry s komplikovaným pohybom dostali guidecards, každú chvíľu nastávali v pohybe hráčov nejaké zmätky. V budúcnosti musím na stolové lístky pripísať aj to, kam majú páry ísť.
  • Vytlačil som na naše pomery nezvyčajné zápisové lístky a hráči sa v nich nevedeli poriadne orientovať, veľmi často nezapisovali číslo páru EW a tak som musel pri zadávaní výsledkov do skórovacieho programu pracne zisťovať, ktorý výsledok patrí ktorému páru.
  • Pôvodne boli naplánované tri minikolá pred obedom a dve poobede, na základe požiadaviek niektorých hráčov sa organizátori rozhodli pre zmenu: dve minikolá pred obedom a tri poobede, trochu ma tým zaskočili, pretože mi to oznámili až tesne pred koncom druhého minikola, takže som nemal ešte vytlačené rozdania a vlastne našťastie neboli vytlačené, lebo by som ich nemohol rozdať, keďže by tam bolo prvých tridsať rozdaní, ale odohralo sa ešte len dvadsať.
  • Keď skončila obedňajšia prestávka a vytlačil som nasadenie do tretieho minikola, hráči si všimli, že nasadenie je identické s nasadením do druhého kola (keby nebola tá neplánovaná zmena prestávky na obed, tak by som ju urobil na základe tohoto problému a v kľude by som všetko vyriešil), takto som musel improvizovať a hráčom vysvetliť algoritmus, ako sa linky presúvajú zo sekcie do sekcie z kola na kolo. Keď konečne mohli začať hrať, na internete som zistil, že mám nainštalovanú takú verziu skórovacieho programu, kde je tento bug, zlé nasadzovanie od tretieho kola vyššie. Potreboval som preto program reinštalovať, ale zároveň zachovať už zozbierané dáta a hlavne vyskúšať, či aktuálna verzia naozaj bude fungovať.

 

Nakoniec sa mi to všetko podarilo zvládnuť, keďže sme však boli vo veľkom časovom sklze, dohodli sme sa s organizátormi, že turnaj skrátime a miesto pôvodne plánovaných 5 kôl po 10 rozdaní, odohráme iba 4 kolá po 10 rozdaní (v podstate je to jedna z výhod minikôl, že možno súťaž regulérne odohrať, aj keď dôjde ku jej neplánovanému skráteniu) , pretože mnohí potrebovali stihnúť svoje dopravné spojenia. V podstate všetky páry s touto zmenou súhlasili a väčšina ju privítala, iba jeden pár protestoval, že je to menenie pravidiel počas rozbehnutej súťaže. Z principiálneho hľadiska mal pravdu, nemalo by sa to stávať, ale v danej chvíli to bolo asi jediné možné čo najkorektnejšie riešenie, lebo inak by sme skončili cca. o 1 a pol hodiny neskôr a možno by sa niektoré páry rozhodli odísť pred piatym kolom a nikto by im to nemohol vyčítať. Postupovali sme podobne, ako keď je súťaž v skokoch na lyžiach a pre zlé počasie sa nemôže skákať druhé kolo, tak výsledky sú podľa prvého kola.

Takže ešte raz sa všetkým účastníkom turnaja ospravedlňujem za nie celkom hladký priebeh súťaže.

Záver

Napriek problémom, ktoré sa vyskytli, myslím, že v budúcnosti môžeme turnaje organizovať formou minikôl, načerpal som mnohé skúsenosti, viem čo všetko možno zlepšiť v záujme hladšieho priebehu:

  1. Ak nebudú bridžmejty pre všetky alebo takmer všetky stoly, dať prednosť klasickej forme organizácie turnaja.
  2. Upraviť stolové lístky v sekcii s appendixom tak, aby hráči vedeli, kam majú po skončení kola ísť.
  3. Použiť takú formu zápisových lístkov, na ktorú sú hráči zvyknutí (vo štvrtom kole som im dal klasické lístky a neboli už takmer žiadne problémy).
  4. Ručne zadávať výsledky len v total points a nie aj s druhom záväzku, počtom zdvihov a zohrávajúcim.
  5. Dôkladnejšie otestovať aktuálnu verziu skórovacieho programu, nejaké testy som urobil, ale že presun z 1. do 2. kola funguje a do ďalších už nie, som nezistil. Keby sa vianočného turnaja v Michalovciach zúčastnil väčší počet párov, bol by som si program s minisekciami a tromi kolami prakticky otestoval a mnohé muchy vychytal, takto sme šli naostro na medzinárodnom turnaji a u našich zahraničných priateľov som možno zanechal rozpačitý dojem.
  6. Ak budem vedieť, že nejaké páry meškajú na začiatok turnaja, nasadím ich v prvom kole voči sebe a ak nestihnú svoje úvodné rozdania odohrať, pridelím im po 50%, ak to postihne nevinný pár, ten získa 60% a nebudem posúvať kvôli opozdilcom začiatok turnaja.
  7. Boardy do nového kola budem dávať na stoly, až keď sa hráči usadia, takto si niekoľkokrát v sekcii C sadli zle a 2x začali licitovať rozdanie, ktoré  hrať nemali. Raz som to vyriešil pridelením 60% výsledku nevinním a 40% vynníkom a keď sa to stalo v poslednom kole, zmenil som nasadenie týchto dvoch párov.
  8. Doporučujem, aby Slovenský bridžový zväz dokúpil bridžmejty, potom nebudeme odkázaní na výpomoc zo zahraničia. Najlepšie by asi bolo, keby si Michalovský klub kúpil 6 bridžmejtov a server a používal ich na svojich klubových turnajov a zväz dokúpil ďalších 14 BM, ktoré by sa zapožičiavali na naše slovenské mimoklubové turnaje. Takto by aj niekto iný mal skúsenosti so skórovaním cez BM a vedeli by sme si navzájom poradiť.
K samotným výsledkom turnaja
Prvé tri miesta obsadili Poliaci, veľkým úspechom je 4. miesto páru Martin Vodička - Karol Lohay, pričom už dlho spolu nehrali, vynikajúcim výsledkom je 5. miesto páru Lovíšková-Horňáková, ktoré vo všetkých kolách podali vyrovnaný výkon. Obom párom gratulujem.

Spoločenský večer

V sobotu po súťaži družstiev sa v nočnom bare konal spoločenský večer, kde sme si s priateľmi z Poľska a Ukrajiny vymieňali bridžové skúsenosti, zaspievali si i zatancovali. Ja osobne som sa dávno tak dobre nezabavil.

 

blog comments powered by Disqus