KBK 5.4.2011

1. Horňák-Menyhért 2. Lohay-Vodička 3. Lovíšková-Horňáková, 12 párov

Dokumentácia

 

Mali sme hrať skupinovku, ale keďže prišlo iba 12 párov, hrali sme bežný topskórový turnaj. V budúcnosti, ak sa nás zíde rovných 12 párov a budú namiešané dve sady rozdaní, budeme hrať barometer 9 kôl po 3 rozdania na cross impy. Takto sme odohrali iba 22 rozdaní a šli sme domov.

PIN SBZ a bridžmejty

Keďže SBZ vytlačil a členom rozdal členské preukazy, na ktorých sú aj PIN kódy databázy SBZ, prvýkrát sme vyskúšali zadanie PIN kódov do bridžmejtov. Keďže zatiaľ nie každý člen klubu dostal tento preukaz a predpokladal som, že niektorí ho nebudú mať zo sebou, vytlačil som abecedný zoznam členov klubu aj s PIN kódmi. BM som nastavil tak, že v prvom kole žiadal od hráčov zadať PIN kódy hráčov pri stole, hoci poniektorí s tým spočiatku mali problém, nakoniec to všetci bezchybne zadali, takže som nemusel v priebehu turnaja nahadzovať mená jednotlivých hráčov. Od teraz to na klubových turnajoch budeme takto vždy robiť, takže časom si snáď väčšina svoje identifikačné čísla bude pamätať alebo si bude nosiť preukazy SBZ so sebou. V podstate takto to mienim robiť aj na Veľkej cene Košíc a Veľkej cene Slovenska, dievčatá na prezentácii budú mať k dispozícii abecedný zoznam slovenských hráčov s PIN kódmi a zahraničným pridelia dočasné kódy, takže hneď po prvej sade rozdaní, budú hráči v skórovacom programe, bez pracného zadávania mien.

Dodatočné zistenie, že hráč licitoval mylnú hlášku

V partii proti Dankovi s Jankou, Mirko otvoril 14 (Poľský tref viacznačný), Danko 1BT a ja hoci som mal trefy vedené len Jackom, ale boli šesťlisté a mal som osem bodov 24, nato Janka 22, Mirko sa jej spýtal, čo také 1BT znamená, Janka povedala, že 15-17FB a pravidelná rozloha, na čo sa Daňo začal krútiť, povedal "Ježino, božino" 5 a to sme už všetci pri stole vedeli, že jeho 1BT bola nejaká nekorektná hláška alebo omyl. Mirko teraz povedal 21, takže som vedel, že by mal mať aspoň 18 bodov a 5 list pikový a Daňo 32, ja som dal kontru a Mirko ju ustál. Po Mirkovom štarte K pikovým, keď Daňo vyložil stôl, sa ukázalo, že mal iba 8 bodov a 5 list pikový a 4 list srdcový. Janka spadla raz za 100 a napriek tomu, že v rozdaní bolo na našej linke 6 trefov, sme za to mali 75%.

Daňo chcel v skutočnosti licitovať 11 a nie 1BT. Ak však omylom počas licitácie zalicitujete iný druh záväzku než ste chceli, nesmiete až do konca licitácie nijakým spôsobom dať najavo, že ste sa dopustili chyby. Správne som im mal prideliť procedurálnu pokutu, za Daňove nekorektné správanie sa pri stolíku, ale keďže som bol v rozdaní zainteresovaný, nechal som to tak.

Keď výhra neteší

Hoci sme s Mirkom tento turnaj vyhrali, tak sme z toho nemali bohvieakú radosť. Mali sme síce zopár svetlých chvíľ, ale i hrubé chyby, väčšina súperov však licitovala, zohrávala, či bránila zle a tak sme k tomuto víťazstvu došli ako slepé kura k zrnu. Pokiaľ aj chybu neurobili priamo súperi pri stole, tak ich robil zvyšok poľa. Mať druhý najlepší za zápis 100 v rozdaní, kde minimax hovorí, že máme mať 1370, svedčí samo o sebe.

Aké chyby sa proti nám vyskytli a pravidelne sa vyskytujú?

 

  • Otvorenie 1 tref so 16 FB a rozlohou 5332, keď som súpera po skončení rozdania v dobrom upozornil, že mal radšej otvoriť 1BT, tak namietal, že veď predsa nedrží kára. Otvorením 1BT, ba ani 2BT však negarantujete zádrže vo všetkých farbách a v skutočnosti je to určite silnejší list, než napríklad rozloha 4333 a tie isté FB.
  • Licitovanie 1 káro po otvorení partnera 1 tref s drahým 5 listom. Hoci juh mal 6 list kárový a 5 list srdcový, asi by sa malo licitovať 1 srdce a nie 1 káro, ak sa však rozhodnete licitovať naopak, tak potom srdcia musíte opakovať, aby partner vedel, že určite máte 5 list srdcový a zároveň aspoň 6 list kárový, inak by ste najprv predsa licitovali srdcia. Takže dražba prebiehala takto: 1 tref - 1 káro - 2 trefy -3 srdcia - 3 BT - 4 kára - 5 kár. Podľa mňa stačilo povedať 2 srdcia, 2 trefmi partner vylúčil drahý štvorlist a nemal by ich odpasovať, ale hlavne miesto 4 kára mali prísť 4 srdcia.
  • Licitovanie po silovej rekontre súpera v druhej hre: E 1 káro - S kontra - W rekontra - N 1 Pik - E 2 trefy - S 2 piky - W kontra - odpasované. Keďže NS boli v druhej hre a EW v prvej, licitovať 2 piky po rekontre ukazujúcej aspoň 11 FB je trochu voluntaristické. Pri opačných stavoch hier s prižmúrením oka OK. Spadli trikrát za 800 a pre nás čistý top.

 

blog comments powered by Disqus