Hrala sa skupinovka 8+7 parov. Vysledky

Problém s BM

Na 1. stole v skupine A sa mi nepodarilo rozchodi? bridzmeijt, vysledky na tomto stole preto boli
zapisované na zapisovy listok a potom boli ru?ne zadané do skérovacieho programu. Zarove?
nefungovalo priebezné zobrazovanie vysledkov.

Nabita skupina B

Ke?Ze predchadzajucu skupinovku hrali v A skupine aj improvizované pary a tentokrat hra?om
povodni partneri prisli, v B skupine hral aj 7. par z predchadzajucej skupinovky. Tak sa stalo, Ze v B
skupine hrali az 3. pary, ktoré na za?iatku tejto série skupinoviek hrali v A skupine, takzZe relativha
sila oboch skupin bola tentokrat vyrovnanejSia. Prvé tri miesta v B skupine tieto papierovo silnejSie
pary aj obsadili. Hoci v rdmci oboch skupin mal par Varga-Vysocky naskok az 20 Ximp pred druhym
v A skupine, pri samostatnom vyhodnoteni skupiny A ho par Munka-Pankovi? o 3 XImp predbehol.

Vypadnutie karty hlavnému hra?ovi

V jednom rozdani, ke? ?avy obranca vyniesol srdcovi damu, zo stola aj od pravého obrancu nizSie
srdce, hlavnému hra?ovi vypadla srdcova dvojka, ke? vy?ahoval srdcové eso. Obrancovia si
narokovali, Ze srdcova dvojka bola zahrana. Ke?Ze bolo zrejmé, Ze hlavny hra? chcel zahra? eso a
karta mu len vypadla, tak som rozhodol, Ze bolo zahrané eso a ke?Ze hlavny hr&? nema trestnu
kartu, tak modZze ?alej hra?, akoby sa ni? nestalo. Ak by sa to stalo obrancovi, tak by som tiez
rozhodol, Ze bolo zahrané eso, ale vypadnuta karta by sa stala trestnou kartou, takZze ke?Ze by
obranca ziskal zdvih na eso, musel by tuto kartu zahra? do ?alSieho zdvihu.

Doplnok

V knihe navstev ma Robo upozornil, Ze ak by sa to stalo obrancovi, tak srdcova dvojka by sa

stala malou pokutovou kartou, teda obranca by mohol nielen zahra? eso, ale ak by mal ?alSi

honér, ?i honéry, mohol by ich zahra? skor, nez srdcovu dvojku. Ak by vSak uz iné honéry v
srdciach nemal, a hral by srdce, musel by ta dvojku zahra?. Hranie malej pokutovej karty. ?ize
dokonca 2 srdcovu mdéze necha? vyloZzenu na stole a zahra? inu farbu, len si treba da? pozor na to,
aby nedoSlo k vyuZzitiu neopravnenej informacie partnerom (ta srdcova 2 je pre partnera NI). Na
zaklade nej si partner mdze napriklad dopo?ita? rozlohu partnera a teda aj hlavného hra?a.

Dal som kontru!

Po dohrani jedného rozdania, jeden z obrancov tvrdil, Ze zavazok okontroval, superi aj jeho partner
tvrdili, Ze kontra nebola. Rozhodol som preto, Ze zavazok sa hral bez kontry. Uz som dvakrat pri
stoliku zazil, Ze dvaja hra?i kontru videli a dvaja nie, nas?astie boli z opa?nych liniek, tak kontra
uznana bola, v pripade, Ze by jedna linka tvrdila, Ze kontra nebola a druha Ze bola, tak rozhodca v
podstate nemdZe objektivne rozhodna?, ak rozdanie nahodou nesledoval, alebo ak pri stoliku neboli
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divaci. Pokia? vSak traja hra?i nie?o tvrdia, tak sa da s ve?kou pravdepodobnos?ou predpoklada?,
Ze Stvrty sa myli. V tomto konkrétnom pripade pravdepodobne obranca naozaj chcel da? kontru, ale
omylom vytiahol Pas a razantne nim plieskol o stol. Pokia? by to vSak naozaj bola kontra a bola by
takto buchnuté o stél, obrancovia by mohli privola? rozhodcu a pravdepodobne by som rozhodol, ze
jeho spoluhra? musi licitova?, pretoze razantné narabanie s kontrou a v podstate so vSetkymi
hlaskami je odovzdavanie neopravnenej informacie.

Jeden bez v zasahu s 10 bodmi

Ke? sme po bridzi rozoberali jednotlivé rozdania, Alica si vSimla, Ze jedna superka po Vierkinom
otvoreni licitovala 1BT, ktoré nebolo alertované a pritom mala iba 10 bodov. Takto Alica s Vierkou
vynechali celt hru. Ak by si to boli vSimli hne? po odohrani rozdania, asi by som rozhodol o Upraveni
vysledku, pretoze v tomto pripade to uz nie je odklonenie sa od systému alebo mylna hlaska, ale
takto tato hra?ka uz licitovala aj v minulosti. Alertova? sa musia vSetky explicitné i implicitné dohody,
ktoré sa vyrazne odliSuju od vSeobecne o?akavaného vyznamu hlasok, jeden BT v zasahu je
obvykle eSte 0 1 bod silnejSi nez na otvoreni. Hra? sa sice od systému odchyli? moze, ale
pravidelné odchy?ovanie sa od systému je uz implicitnou dohodou, ktoru partner méze
predpoklada?, ale super ju nevie odhali?.

Zlé vysvetlenie umelej hlasky

V rozdani 3. Belyus otvoril 1 tref (Precision 16+) a sever licitoval kontra alertované. Hlaska bola
vysvetlena ako Truscot, dvojfarebny list piky a trefy aspo? 4+4, v skuto?nosti vSak sever mal trefy a
srdcia. Hlavny hra? hral 3 piky, ktoré spadol, ke?Ze pri zohravke vychadzal z tejto mylnej informécie.
Vysledok som upravil na 3 piky splnené.
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