
Na bridžovom týždni BK Herold Ostrava bola, ako obvykle, výborná atmosféra. Mne a

najmä môjmu dobrému priateľovi ju však pokazil nasledujúci vzájomný konflikt pri

stolíku.

S Alicou sme sa vybrali na obed do dediny, cestou sme stretli dvoch slovenských

bridžistov a vydali sme sa na obed spolu. Rybárska bašta však bola zatvorená a v

krčme U splavu mali len také jedlá, ktoré Alica nejedáva, preto sme sa s Alicou rozhodli

dať si iba po pive a potom pokračovať do hospody v ktorej sme už jedli predtým. Pivo

nám zaplatil jeden z našich priateľov, rozprávali sme sa o rôznych aspektoch bridžu a

tento bridžový priateľ vyjadril svoju bridžovú filozofiu vetou: Ja zásadne nevolám

rozhodcu.

Na to som mu povedal, že to nie je dobrá zásada a takto z neho nebude dobrý bridžista.

Poobede v prvom zápase družstiev sme hrali práve proti družstvu našich priateľov a asi

 po štyroch rozdaniach nastala takáto situácia:

Mirko bol na severe, priateľ ktorý nám kúpil pivo na východe, ja na juhu a druhý priateľ

na západe.

Východ otvoril 2H (alertované), Juh Pas, Západ 2NT, Sever sa spýtal, čo boli 2H, prišlo

vysvetlenie, že sú to dva päťlisty z toho jeden srdcový, keďže hráme tú istú

konvenciu, tak sa už na význam hlášky 2NT nespýtal a licitoval Pas, Východ skočil na

4H (to sme už všetci pri stolíku s vysokou pravdepodobnosťou vedeli, že 2H bola

mylná hláška na 6 liste srdcovom, keďže 2NT je otázka na druhý 5 list), Juh Pas, Západ

sa teraz oboril na Východ s vetou Čo ak nemám ani jedno srdce? a licitoval Pas, Sever

Pas.

Keďže som s vysokou pravdepodobnosťou predpokladal, že v licitácii súperov

došlo k nezrovnalosti (pominúc dohadovanie sa počas licitácie), pred výnosom z

Juhu som privolal rozhodcu, popísal som mu, čo sa počas licitácie stalo, po

pokyne "Sehrejte rozdáni!" som vyniesol, keď sa na stole objavil trojlist srdcový a 16

figúrových bodov, bol som rozhodnutý nenárokovať si žiadne odškodnenie, Východ získal

10 zdvihov a rozhodcovi som povedal, že si nič nenárokujem. Rozhodca sa však Východu

opýtal, kedy a na základe čoho prišiel na to, že mylne otvoril (s drahým 6 listom mal

otvoriť 2D - multi). Východ mu nedal uspokojivú odpoveď, preto rozhodca usúdil, že skok

na 4H bolo využitie neoprávnenej informácie a hoci ponechal výsledok v platnosti,

súperom pridelil procedurálnu pokutu -1 VP.

Východ bol privolaním rozhodcu a asi najmä tým, že som ho privolal ja, taký rozrušený,

že v nasledujúcich zápasoch vŕšil chybu za chybou a do konca pobytu mal a asi ešte

stále má na mňa kvôli tomu ťažké srdce.

Pravidlá však hráčom vyslovene nariaďujú, aby keď zistia, že došlo k nezrovnalosti,

privolali rozhodcu čo najskôr. V tomto prípade išlo o ukážkový prípad, kedy má byť

rozhodca privolaný a privolal by som ho, bez ohľadu na to, proti komu by sme hrali (keby

som sedel na východe ja, po dolicitovaní by som sám na seba privolal rozhodcu a pred

výnosom by som súperom povedal čo sa stalo).

Čo mal východ licitovať, aby jeho hláška nebola pokladaná za využitie neoprávnenej

informácie?

V tomto prípade je každá rada drahá. Závisí to od toho, čo by mala znamenať hláška

2NT, ak by 2H boli 6 list, niekto to hrá ako otázku na singla (u iných je otázkou na singla

2Sp), niekto to hrá ako fors na jedno kolo, ale možností čo by mohli 2NT znamenať je

neúrekom, takže pravdepodobne mal zopakovať srdcia na treťom stupni, tie by boli

alertované ako transfer na piky a ukázanie 5 listu pikového. Už si nespomínam, koľko list

pikový bol na stole, ak by tam bol 4 list, tak by sme si mohli nárokovať, že súperi hrali
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4Sp, respektíve 5H a rozhodca by rozhodol, s akou pravdepodobnosťou by sa Západ

rozhodol pre 4Sp (9 listá zhoda, ak by 2H boli licitované v súlade so systémom) a s akou

pravdepodobnosťou by sa rozhodol pre 4H. Štvorlist pikový tam však určite nebol a nie

som si istý, či tam bol 3 list alebo 2 list.

V čom spočívala neoprávnená informácia?

Rozhodca hráčom do hlavy nevidí, takže teoreticky mohol Východ prísť na to, že dal

mylnú hlášku hneď po tom, ako ju položil na stôl, keďže však na priamu otázku

rozhodcu Kedy si prišiel na to, že si sa v licitácii pomýlil?, Východ neodpovedal, rozhodca

musel predpokladať, že si Východ svoju chybu uvedomil až po tom, ako jeho partner

poskytol vysvetlenie otvorenia 2H, pritom si uvedomil, že každá jeho odpoveď bude

partnerom zle pochopená a preto sa rozhodol skočiť na 4H, vedomý si toho, že takto

partner pochopí, že má 6 list srdcový. Pravidlá však zakazujú využiť neoprávnenú

informáciu a preto mal zvoliť takú hlášku, akú by zvolil, ak by nevedel, že partner nevie,

že má 6 list. Hlášky sa alertujú a vysvetľujú kvôli súperom a mylné vysvetlenie, či

naopak správne vysvetlenie a na základe neho uvedomenie si, čo si partner myslí o

mojom liste sú neoprávnené informácie.

Doplnok

Keďže v diskusii Jožko odkryl identitu priateľa z hore uvedenej story, pripájam fotografie

z nášho výletu. Skutočne som netušil, že to moje privolanie rozhodcu si tak vezme k

srdcu, ak by som to tušil, tak by som ho pravdepodobne neprivolal, poprípade privolal až

po dohraní rozdania, ak by na stole bol napríklad dvojlist srdcový alebo síce 3 list

srdcový a popri ňom 4 list pikový.

Traja bruškatieri
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Podľa nás bolo vytesané súsošie v pozadí
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Zaslúžená odmena

Ešte raz doporučenie pre všetkých bridžistov:

Ak súper privolá rozhodcu, neberte to osobne, nepokladajte to za útok voči sebe,

podpásové jednanie atp. Súper má na privolanie rozhodcu plné právo a v niektorých

prípadoch je to dokonca jeho povinnosť. Riešenie nezrovnalosti dohodou hráčov pri

stolíku je často nesprávne a rozhodca by v súlade s pravidlami rozhodol úplne inak.

Súvisiace články:

Privolanie rozhodcu
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